Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Fem personer åtalas efter dödsskjutning vid Länsmanstorget i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas idag misstänkta för mord efter en skjutning vid Länsmanstorget på Hisingen den 7 juli. Utöver det åtalas tre personer för medhjälp till mord. En man i 20-årsåldern sköts till döds.

De båda männen som är i 20-årsåldern åtalas för det som åklagaren uppger är ett gängmord, men också för vapenbrott.

– Det handlar om en uppgörelse mellan kriminella grupperingar, säger åklagare Maria Thorell i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Mannen som sköts till döds var med i grupperingen Norra Biskop, medan de åtalade var medlemmar i Södra Biskop. Mordoffret tillhörde samma gäng som den 17-åring som dömdes för polismordet 2021, och ska ha träffat honom strax efter att han sköt ihjäl polisen, skriver GP.

Skottlossningen där en man i 20-årsåldern blev skjuten ägde rum på eftermiddagen den 7 juli. Tre personer från Södra Biskop befann sig i en bil och två personer från samma gäng på motorcykel utanför den ICA-butik på Länsmanstorget där mordoffret befann sig. När han gick ut från butiken sköts han med flera skott och avled av sina skador.

Samma dag kunde de två personerna som nu åtalas misstänkta för mord gripas, liksom ytterligare en person som nu åtalas misstänkt för medhjälp till mord. Efter några månader kunde ytterligare två personer häktas.

Ytterligare tre åtalas

De två männen som nu åtalas för medhjälp till mord åtalas också för grovt vapenbrott. En kvinna i 20-årsåldern åtalas för medhjälp till grovt vapenbrott.

Bevisningen består av övervakningsfilmer, vittnesuppgifter, mordvapnet och DNA från föremål som använts under brottet.

– Vi har god bevisning, vi har själva skjutningen på film från polisens kameror på Länsmanstorget. Vi har även film inifrån ICA-butiken och en tobaksbutik. Målsägaren har kommit den vägen, säger polisens utredningsledare Björn Palm.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Nedan ser du en rapport från dagen för mordet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsdag eftermiddag kom larm om skottlossning på Hisingen i Göteborg. En man i 20-årsåldern är död. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.