Fem vill ta över efter Anneli Hulthén

Uppdaterad
Publicerad

För första gången höll Socialdemokraterna i Göteborg en offentlig utfrågning av de som kandiderar till att leda Socialdemokraterna i kommunstyrelsen.

Fem socialdemokrater kandiderar till att ta över efter Anneli Hulthén. Det handlar om uppdraget som S-gruppledare i Göteborgs kommunstyrelse. I början av nästa år lämnar Anneli Hulthén en post med stor makt och stort inflytande. Igår kväll hölls en utfrågning i Folkets Hus vid Järntorget. Det är första gången som valprocessen är så pass öppen för Socialdemokraterna i Göteborg. På plats fanns Ulf Bjereld (S) som är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Jag ser kanske inte så mycket politiska skiljelinjer mellan kandidaterna, men de är olika politikertyper och  har säkert olika ledarstrategier också, säger Ulf Bjereld.

Skapa förtroende

Ulf Bjereld tror att valet av ledare handlar om att skapa förtroende för ett socialdemokratiskt ledarskap hos göteborgarna. Där har partiet tidigare haft stora bekymmer enligt Ulf Bjereld.

De fem kandidater som kandiderar till posten efter Anneli Hulthén är Ann-Sofie Hermansson, Cecilia Dalman Eek, Håkan Linnarsson, Lena Malm och Mattias Jonsson.

– Även om svenska folket i huvudsak röstar på politiska partier, och inte på personer, tror jag att just i Göteborg kan ett nytt ledarskap öppna upp för Socialdemokraterna att återvinna förtroendet, säger Ulf Bjereld.

Eller tvärtom?

– Ja, naturligtvis kan det gå åt det hållet också.

4 januari kommer partiets valkommitté att presentera sitt förslag till ny S-gruppledare i Göteborgs kommunstyrelse. 18 januari samlas ombuden för de socialdemokratiska föreningarna i Göteborg till en extra distriktsårskongress för att välja efterträdaren till Anneli Hulthén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer