Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FI åker ut i Göteborg Foto: SVT

Feministiskt initiativ hamnar under spärren i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

FI kommer inte länge att ta plats i kommunfullmäktige i Göteborg, efter ett val där partiet tappar kraftigt och hamnar under en procent.

Med nästan samtliga röster räknade i Göteborgs kommun ser framtiden onekligen dyster ut för Feministiskt initiativ. Partiet gjorde ett starkt val 2014 med 4 procent men dalade ner till 2,3 procent 2018.

FI: ”Trycks tillbaka”

Nu ligger det preliminära resultatet på 0,8 procent, vilket inte är tillräckligt för att ta plats i kommunfullmäktige.  Spärren ligger på 2 procent i Göteborg.

– Det ser tyvärr dystert ut just nu. Men det är ingen skräll. De progressiva krafterna trycks tillbaka i hela Europa, säger Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ.

”Botten är nådd”

Fi Göteborg lämnar kommunfullmäktige i oktober, och stadens nämnder vid årsskiftet, skriver partiet i sina sociala medier.

– Nu är botten nådd. Nu måste vi jobba för att stärka de antirasistiska och feministiska krafterna. Arbetet fortsätter, säger Teysir Subhi.

Ökat i Strömstad och Gullspång

I två kommuner i Västra Götaland har Feministiskt initiativ däremot ökat, om än marginellt. I Strömstad ökade de med över 1 procentenhet, till 4,5 procent. I Gullspång ökade de med 0,2 procentenheter, till 4,3 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet