Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ, avgår i vår. Foto: Ida Nyström/Fi

Fi:s ledare Teysir Subhi avgår i vår

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativs partiledare Teysir Subhi avgår efter två år på posten. Hon kommer inte att kandidera när partiets kongress hålls i vår, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Subhi har under sina år som partiledare samtidigt arbetat heltid som lärare och även varit ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige. Nyligen födde Teysir Subhi sitt andra barn, och hon avgår för att få mer tid för familjen.

”Jag är stolt över att Feministiskt initiativ under mina två år som partiledare har förtydligat partiets position som ett progressivt, antikapitalistiskt vänsterparti och att partiet har stärkts i vår ideologiska inriktning”, skriver hon.

I valet i höstas tappade partiet sina mandat i alla utom tre av landets kommuner. I riksdagsvalet fick partiet 0,05 procent av rösterna.

Ökade i två kommuner

I två kommuner i Västra Götaland ökade Feministiskt initiativ däremot, om än marginellt under förra valet. I Strömstad ökade de med över 1 procentenhet, till 4,5 procent. I Gullspång ökade de med 0,2 procentenheter, till 4,3 procent.

– Nu är botten nådd. Nu måste vi jobba för att stärka de antirasistiska och feministiska krafterna. Arbetet fortsätter, sa Teysir Subhi under valnatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FI ser ut att åka ur kommunfullmäktige i Göteborg, enligt det preliminära valresultatet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.