Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annas antikroppstest för covid-19 visade positivt, två veckor senare var hon sjuk: ”Jag tror vi ska vara försiktiga med att tro att antikroppar skyddar oss”. Foto: TT/Privat

Fick besked om antikroppar mot covid-19 – två veckor senare var Anna smittad igen 

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordén tog ett antikroppstest i slutet av februari och fick besked om att hon bar på antikroppar mot covid. Två veckor senare är hon återigen sjuk i covid.

– Jag tror vi ska vara försiktiga med att tro att antikroppar skyddar oss, säger Anna Nordén.

Testet Anna tog var ett kapillärprov, ett stick i fingret. Hon gjorde det inför en lite längre samvaro med familjen, föräldrar och syskon, för att se om någon av höstens alla symptom kanske ändå var covidrelaterad.

– Jag fick ett positivt resultat vilket därmed skulle indikera att jag troligtvis skulle vara mer immun mot covid-19, säger Anna Nordén.

Att hon skulle bli sjuk i covid när hon precis fått besked om att hon bar på antikroppar var inte ett scenario Anna såg framför sig.

– Att vi fortfarande kan smitta andra när vi bär på antikroppar får vi ha med oss. Men man ska vara försiktig, det är inte alls säkert att du själv är skyddad, säger Anna Nordén.

Antikroppar räknas i tänkt vaccinpass

Sommarens resande inom EU är tänkt att säkras via ett vaccinpass. För ett par veckor sedan presenterade EU-kommissionen en teknisk lösning med ett intyg till de som antingen har vaccinerats, tillfrisknat, har antikroppar eller är infektionsfria. En lösning som Anna Nordén nu med sin erfarenhet ställer sig frågande till.

– Vilken typ av test är det som ska visa att man bär på antikroppar, och vad bevisar det, frågar sig nu Anna Nordén.

– Jag tänker att man ska vara försiktig, att besked om antikroppar inte alls ger dig skydd mot sjukdomen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet