Orsaken till reinfektion kan variera, att smittdosen de utsattes för vid andra tillfället varit betydligt högre än vid första tillfället, att det virus de utsattes för andra gången var annorlunda än det vid första smittan. Foto: TT

Tröst för de som smittas igen – mindre allvarligt sjukdomsförlopp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har vården sett ett antal exempel på hur patienter som haft covid och har antikroppar återigen blir sjuka.

– Antikroppar ger inte ett hundraprocentigt skydd, det ger ett gott skydd vilket är att man minskar risken att reinfekteras med 20 till 50 gånger. Men det är inte noll, säger Per Sikora tf. provtagningssamordnare i VGR.

Att som Anna Nordén utveckla covid trots trots att hon bär på antikroppar är alltså inte unikt. Orsaken till reinfektion kan variera, att smittdosen de utsattes för vid andra tillfället varit betydligt högre än vid första tillfället, att det virus de utsattes för andra gången var annorlunda än det vid första smittan.

– Särskilt intressant blir det om viruset den andra gången är en variant som är mindre känslig för den immunitet som bland annat vaccination ger, säger Magnus Lindh, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgernska universitetssjukhuset.

”Inte fullständigt immun”

Antikroppstesterna visar också på olika nivåer av styrka i antikroppsnivåerna.

– Oftast så ser vi ett mindre allvarligt sjukdomsförlopp den andra gången du får covid, säger Per Sikora.

Ger ett positivt antikroppstest ändå inte nån form av falsk trygghet?

– Ja, det är nåt vi måste informera om. Det ger en vis trygghet men man är inte fullständigt immun.

Forskningsresultat och råd till allmänheten ligger under denna pandemi kant i kant. Det som var sant i går behöver inte vara sant i dag.

Undergräver dessa skiftande budskap förtroendet för sjukvården?

– Vi håller ju samma hastighet som forskningen så ibland måste man revidera det som redan är bestämt. Ibland kan det bli motstridig information på kort tid. Det är ju så det är i den här pandemin, säger Per Sikora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet