Fick källaren översvämmad

Uppdaterad
Publicerad

Trots väderrappporter om mer regn till helgen hoppas familjen Kristensen i Brodalen på uppehåll. I torsdags fick de hela källaren översvämmad.

– Hela källaren var fylld av av vattnet, allt är förstört, säger Carina Kristensen till SVT Västnytt.

Bäcken som flyter igenom samhället Brodalen utanför Lysekil steg hastigt på torsdageftermiddagen över gatunivå och vattnet forsade in i familjen Kristensens källarvåning. Och det är inte första gången det händer.

Översvämningar i Västsverige

–  Vattnet går in en eller två gånger varje år men så här mycket har vi aldrig varit med om, säger Carina Kristensen.

På fredagen var det stor aktivitet med sanering och fläktar som installerades för att försöka torka upp källarplanet.

Vattnet har dragit sig tillbaka

Samtidigt avtog det kraftiga regnandet under fredagen i Bohuslän och Dalsland och de flesta vägar som varit avstängda är nu åter farbara,  Räddningstjänsten har koncentrerat sig på att underhålla sin utrustning för att stå beredda om mer regn kommer.

– Vi är förberedda för att det ska komma mer regn, säger Lars Samuelsson, insatsledare på Räddningstjänsten Mittbohuslän.

Husägarnas ansvar

Räddningstjänsten uppmanar även fastighetsägare vars hus ligger i riskzonen att vara förberedda på mer regn.

– Man kan skaffa pumpar eller se till att bygga upp vallar runt huset. SMHI:s varningar gäller allmänheten i lika hög grad som oss, säger Lars Samuelsson.

Trots att familjen Kristensen var förberedda så räckte inte det till för att hålla vattnet utanför huset. Nu står de inför en situation där mer regn är att vänta och att det återigen är risk att deras källare svämmar över. Ändå är de vid gott mod.

– Det finns ju inget kvar att förstöra i källaren. Kommer det mer regn får vi väl ställa upp avfuktarna som saneringsfirman placerat ut så åtminstone de inte drunknar, säger Carina Kristensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet