Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Dannstedt fick inte göra vinkeloperationen som skulle göra att hennes ben inte lutar åt olika håll. Coronavirusets utbredning är anledningen. Foto: SVT

Fick ställa in operation på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad
På sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla ställs varje vecka 150 operationer in till följd av att vården förbereder sig för drabbade av coronaviruset över hela regionen.
38-åriga Hanna Dannstedt har haft problem med sina knän i över 15 år. Hon har stått på väntelista i ett år för att få göra en vinkeloperation. Men dagen innan ingreppet fick hon ett samtal från sjukhuset i Uddevalla om att operationen skulle ställas in.

– Den är rätt så viktig, för om jag inte gör den inom en snar framtid så kommer jag att bli rullstolsburen, vilket är jättetufft att veta, säger Hanna Dannstedt.

Hon har haft problem med knäna i 15 års tid och försökt gå ner  i vikt och träna, men det har inte hjälpt. Hon kan gå 200 meter utan kryckor innan hon måste sätta sig.

– Det är påfrestande, jag kan inte cykla, inte springa och inte vara med min nio-årige pojke och springa i skogen och spela fotboll och allt vad ett barn vill, säger Hanna Dannstedt.

150 operationer ställs in varje vecka

NU-sjukvården ställer in ca 150 planerade operationer varje vecka till följd av att sjukvården drar ner vården till det allra mest nödvändiga.

Inom NU-sjukvården, alltså på sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla,  förskjuts planerad vård som kan vänta utan att tillståndet blir försämrat. Liknande prioritering görs under normala sommarperioder. Till exempel förskjuts operationer vad gäller bråck, grå starr, hörselförbättrande åtgärder, steriliseringar, ortopedisk proteskirurgi och rygg.

Vinkeloperationen är nödvändig

Hanna Dannstedt har snedställda ben som gör att benen drar åt olika håll och det skapar en belastning på benen. Därför skulle hon göra en vinkeloperation vid Uddevalla sjukhus för ett par veckor sedan. Men operationstiden ställdes in med kort varsel.  Dagen innan fick hon ett samtal från ansvarig läkare.

Hanna: ”Jag skulle inte vilja vara på ett sjukhus nu”

Samtidigt har hon full förståelse för att ingreppet blev inställt till följd av att man är orolig för coronavirusets utbredning.

– Det låter hemskt, men jag skulle inte vilja vara på ett sjukhus nu och veta att risken att kanske bli smittad är väldigt stor. Nej Gud, det vill jag inte. Så det är nog ett klokt beslut ändå, säger Hanna Dannstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet