Ellen Andreasson, Master i bioteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon är en av tre finalister i Årets Tech-tjej och hon kom på andra plats. Foto: SVT

Finalist i Årets Tech-tjej – så vill Ellen få flera unga kvinnor till teknikbranschen

Publicerad

Chalmersstudenten Ellen Andreasson från Alingsås tar andraplatsen i utmärkelsen Årets Tech-tjej 2021. Priset delas ut i syfte att inspirera unga kvinnor och lyfta kvinnliga förebilder inom teknikbranschen.  

– Jättekul. Jag är väldigt stolt, säger Ellen Andreasson. 

I dag hölls prisceremonin där Ellen Andreasson var en av finalisterna till Årets Tech-tjej. Detta efter att tio unga kvinnor runt om i landet nominerats.  

Intresset för tekniska utbildningar ökar långsamt. Endast 25 till 30 procent av de antagna till ingengörsprogrammet är kvinnor. Det visar en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), som tagits fram i samarbete med Teknikföretagen och Sveriges Ingenjörer. Som jämförelse är andelen 54 procent på läkarlinjen och 51 procent på utbildningar till civilekonom. 

Ellen Andreasson tror att fler kvinnliga förebilder behövs för att locka fler tjejer till ingenjörsyrket. 

I klippet ovan berättar hon varför denna utmärkelse bidrar till en mer jämlik teknikbransch. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.