Aries Liu, vd Automative alliance didi och Nevs vd Stefan Tilk kramar artigt varandra vid en presskonferens. Även Stefan Löfven och Nationella innovationsrådet närvarade. Foto: TT

Nevs tecknar avtal med kinesisk taxijätte

Uppdaterad
Publicerad

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan tecknade på onsdagen ett samarbetsavtal med den kinesiska taxijätten Didi Chuxing, vars verksamhet jämförs med Uber.

– Vi tar ett viktigt steg framåt idag, säger Stefan Tilk, vd på Nevs.

Avtalet, som tecknades inför ögonen på statsminister Stefan Löfven (S) och miljöminister Isabellla Lövin (MP), har Nevs arbetat offentligt med sedan i somras.

Tanken är att Nevs ska tillverka en elbil som ska användas som mobilitetslösning i Didis taxisystem, ett företag som Nevs själva beskriver som ”Kinas Uber” och som dagligen har 25 miljoner användare i landet.

Nevs

– Nu har vi en plattform och den rätta partnern för att vår vision ska bli verklighet, säger Stefan Tilk, vd på Nevs.

Behov av pengar

Avsikten med avtalet är också att Didi ska bli en av Nevs delägare. Det skulle innebära en viktigt pusselbit för att lösa Nevs finansieringsproblem, vilka SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

Nevs har i sin senaste årsredovisning uppgett att de behöver 1,8 miljarder för att hålla företaget flytande i ytterligare ett år. Vilken betydelse det här avtalet för det vill Stefan Tilk inte säga.

– Vi ska erövra världen tillsammans, säger vd Stefan Tilk, samtidigt som han skakade hand med Aries Liu, Didis representant på plats.

Bilproduktion inom kort

I samband med avtalet ska Nevs fått en första betalning. Intentionsavtalet som skrevs i somras omfattar 500 miljoner dollar, enligt Tilk. Om några summor finns specificerade i dagens kontrakt vill man inte säga men sannolikt kan det bli värt miljarder om allt faller väl ut.

– Vi kommer att kunna utveckla en bil med mer mobilitetstjänster än någon annan kan utveckla i dag.

Enligt Stefan Tilk ska Didi totalt köpa in en miljon bilar och en stor del av Nevs produktion kommer att gå till det kinesiska bolaget. Det gäller bland annat Nevs modell 9–3.

Nevs har fortfarande börjat producera några bilar. Det ska emellertid ske inom sex veckor, enligt Stefan Tilk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet