Foto: SVT

Tillverkningen av Trollhättebilen Emily hamnar i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om en ny biltillverkning på före detta Saabfabriken i Trollhättan ser nu ut att vara över.

– Vi har köpt en fabrik i Italien, säger EV Electras vd Jihad Mohammad i en video på Youtube.

Elbilen Emily GT var den enda bilen utvecklad av teamet på Nevs i Trollhättan som nådde allmänhetens ögon. I samband med elbilsmässan eCarExpo i Göteborg förra året blev det klart att bilen köptes av det kanadensiskt/libanesiska biltillverkaren EV Electra. Då var siktet inställt på tillverkning av bilen i Trollhättan i augusti i år. Men sedan dess har de visionerna blivit allt mer vaga.

Produktion i augusti

I slutet av april kom uppgifter från Carup.se att tillverkningen skulle hamna i Italien. Men i ett sms till SVT Nyheter tillbakavisades då de uppgifterna av vdn Jihad Mohammad med budskapet att ett definitivt besked skulle komma i maj.

I samband med att företagsledaren deltog i en direktsändning på Youtube med den nederländska Saabklubben på onsdagen kom slutdomen. Bilen kommer tillverkas i en fabrik i Italien.

– Produktionen kommer vara redo i augusti, vi kommer leverera bilar i augusti för några få människor, kanske ett hundratal.

Uppgifter till SVT: Kanske kommer tillbaka

När SVT Nyheter Väst når Jihad Mohammad, över sms även denna gången, dementerar han inte uppgifterna om att det är Italien som blir tillverkningsland.

Så det är inte möjligt i Trollhättan?

- Kanske kommer vi tillbaka till Trollhättan i framtiden. När politiken ändras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur arkivet: Så här lät det när Jihad Mohammad och EV Electra trädde fram som köpare av Nevs. Foto: SVT/Moa Roos

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.