Foto: Privat

Fjällkon Lotta älskar att spela fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Fjällkon Lotta i Göteborg är en höjdare på fotboll. Ett filmklipp på hennes medryckande glädje när hon sparkar boll sprids nu snabbt i sociala medier.

Människor med sina två ben i alla ära, men när det kommer till fotboll verkar det vara en fördel att ha fyra ben. Det har fjällkon Lotta och hon verkar vara en stor talang. När hennes vän Jasmine Sjögren filmade hennes lek med en boll blev det succé på sociala medier. Över 100 000 har i nuläget sett klippet, men det ökar fort.

– Det var väldigt oväntat. Vi lade verkligen bara ut klippet för skoj skull. Vi tänkte att det här kan vi dela med oss av och det är jättekul att det blev så populärt, säger Jasmine Sjögren, ny stallansvarig på den ideella föreningen Ladan – en gård som samarbetar med en förskola på Hisings Backa.

”Vill inte vara utan den”

Lotta började att leka med bollen när hon var brunstig. Kossorna på gården får inte kalvar och kan då bli lite ängsliga under den perioden.

– Efter det har hon lekt med sin boll och vill inte vara utan den. Jag tror främst att hon fastnade för bollen för hon fick den då, men alla kossor vill leka. De är väldigt social och lekfulla djur, säger Jasmine Sjögren.

Det tycks vara en ko som älskar att spela boll.

– Vad jag ser på henne så uttrycker hon glädje. Hon försöker också att lägga sig på bollen och leka själv, vi ser bara glädje i henne.

Har taskigt morgonhumör

Jasmine Sjögren beskriver Lotta som en social ko, med lite taskigt morgonhumör.

– Lotta är jättesocial kossa, hon älskar att bli klappad och borstad. Hon kan vara lite ängslig ibland och morgonsur, men är jättetrevlig.

Med över 100 000 visningar sprider nu Lotta glädje till långt fler än anställda på gården.

– Jag tror att det sprider glädje. Vi har väckt en helt annan förståelse för våra djur de senaste åren i samhället. Djur har också behov av att ha kul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer