Anders Palm som är ordförande för Sköldkörtelförbundet är upprörd över att en medicin som används av nästan en halv miljon svenskar tar slut. Foto: Privat/TT-bild

Hundratusentals drabbas av medicinbrist

Uppdaterad
Publicerad

Medicinen Levaxin skrivs ut till 440 000 personer i Sverige för dagligt bruk. Men just nu är den slut på de flesta apotek.

– Jag vet att många är oroliga och vi jobbar på att få ett exakt besked av tillverkaren under dagen, säger Ann-Kristin Arvidsson som är utredare för ärendet.

Sjukdomen hypotyreos som innebär en brist på sköldkörtelhormon i kroppen medicineras ofta med Levaxin. Sjukdomen är vanlig och drabbar främst kvinnor. Sedan ett par veckor tillbaka har läkemedelsföretaget som gör Levaxin problem med tillverkningen och nu börjar produkten sina på apoteken i landet.

I en grupp på Facebook med över 30.000 medlemmar, där de flesta äter Levaxin, är många upprörda och rädda för hur deras kroppar ska reagera om man inte får tag på medicinen.

– De som inte får medicinen på ett par veckor blir trötta både mentalt och fysiskt. Man blir nedstämd och hängig, säger Anders Palm som är ordförande i Sköldkörtelförbundet.

Och det kan bli värre. Hypotyreos kan leda till kraftig viktökning, minnessvårigheter, ont i leder och muskler samt långsam hjärtrytm.

– Vi är upprörda över att det kan bli såhär, säger Anders Palm.

Finns ett alternativ

I Norge har många medier rapporterat om bristen på Levaxin och där har deras motsvarighet till Läkemedelsverket erbjudit ett alternativ.

– Det finns ett alternativ men här måste det gå till så att man går tillbaka till sin läkare och får ett nytt recept så att doserna justeras. Den andra medicinen heter Euthyrox men det är inte helt utbytbart så läkare måste tillfrågas, säger Ann-Kristin Arvidsson på läkemedelsverket.

Men hur kan en så stor medicin ta slut?

– Det är leverantören som har problem och vi hoppas verkligen att den kommer ut till de flesta apotek den 9 januari. I Norge kan det dröja till vecka sex men det ska troligtvis gå snabbare här.

Hon säger också att eftersom det finns en medicin som innehåller samma substanser är det ingen monopolsituation för tillverkaren och inte heller en risk för folkhälsan. Men hon förstår att många är oroade.

– Eftersom det är en så vanlig medicin och många hör av sig så ska vi under dagen försöka få tag på tillverkaren igen för att ge ett mer exakt besked, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.