Fler bluffakturor under sommaren en bluff

Publicerad

Inför varje sommar dyker det upp varningar i media om att det nu är en större risk för företag att bli lurade av bluffakturor.

Ludvig Isacsson på Förenade Bolag i Göteborg säger att det är en myt att det är fler bluffakturor under sommaren.  

– Vi har siffror dels från våra egna handläggare som stödjer teorin om att det är en enorm minskning under sommarmånaderna, men även den officiella statistiken från Brottsförebyggande rådet säger att det minskar, säger Ludvig Isacsson kommunikationsansvarig Förenade Bolag.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har statistik över antalet anmälda fall av bluffakturor. Statistiken för Västra Götaland de senaste tre åren visar att det snarare är färre anmälningar under sommaren än resten av året. Tittar vi på 2014 så är anmälningarna som lägst under sommaren men absolut högst under januari, februari och april.

– När man pratar om bluffakturor sommartid så talar man om hur det såg ut för 10, 15 år sen under en period när massutskick av fakturor var mer vanligt förekommande, så ser det inte ut idag, säger Ludvig Isacsson kommunikationsansvarig Förenade Bolag.

Avancerade upplägg

De senaste åren har antalet anmälda fall av bluffakturor varierat stort månad från månad, och år från år. Det går idag inte att säga att en specifik månad är värre än någon annan och det har att göra med att blufföretagen har mer avancerade upplägg för att lura företagare.

– Det är väldigt komplext idag. En bluffaktura är inte längre en faktura som skickas ut utan att du tidigare haft kontakt med blufföretaget. Det fenomenet existerar, men i väldigt liten omfattning idag, säger Ludvig Isacsson och fortsätter.

– I dag är en faktura utskickad på grund av ett ingånget avtal. Det kan vara skriftligt, muntligt över telefon, via e-post,  men gemensamt för de allihop är att det finns ett vilseledande element. Det betyder också att du behöver inte nödvändigtvis vara medveten om att du ingår ett avtal när du faktiskt gör det, utan det blir uppenbart först när fakturan skickas ut.

Företagsorganisationen Företagarna har ofta varnat för bluffakturor under sommaren.

– Det finns ingenting som säger att det är mer på sommaren, så är det inte. Det som däremot är intressant med sommaren, som vi är tydliga med, är att man ska vara på sin vakt när man tar in sommarvikarier eller vad det nu må vara, som inte har så jättebra insyn i verksamheten i övrigt. Och det är då de passar på när företagen är extra sårbara för just de här blufföretagen, säger Johan Rosengren som är jurist hos Företagarna.

Året runt-problem

Vi ställer frågan till Ludvig Isacsson på Förenade Bolag om det stämmer att företag som har sommarvikarier är mer sårbara och att det är först under hösten som det upptäcks av ordinarie personal att pengar har betalats ut till bluffakturor. Det skulle i sin tur innebära att polisanmälningarna kommer först under hösten. Men det är något som Ludvig Isacsson inte håller med om.

– Under förespeglingen att bluffakturor bara drabbar verksamheter som har vikarier och att det skulle generera en stor topp av anmälningar under höst och vinter är inte sannolikt. Dessutom drabbar bluffakturor företag av alla storlekar. Enskilda firmor har inga vikarier och på multinationella företag så vikarierar inte hela avdelningen samtidigt. Bluffakturorna är ett året runt problem, men det minskar sommartid, säger Ludvig Isacsson kommunikationsansvarig Förenade Bolag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer