Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Johansson är affärschef på Västtrafik och bemöter i klippet ovan busschaufförernas kritik. Foto: SVT

Västtrafik: Våra förares trygghet är högsta prioritet

Uppdaterad
Publicerad

För att minska antalet fuskåkare på Västtrafiks bussar stängdes bakdörrarna i oktober, vilket lett till ett ökat hot mot bussförarna, enligt chaufförerna själva.

– När vi inte öppnar bakdörrarna blir det en irritation bland ungdomarna som tycker att vi leker polis, säger bussföraren Kim Mulji.

Utöver känslan av en hotfullare situation när bussförarna frågar efter biljetter så har det också blivit ytterligare en arbetsuppgift.

– Det är ytterligare något vi ska axla. Förutom att hålla tid, köra lugnt så innebär det här att det blir en tidsfördröjning, vilket bildar en irritation mellan kollegorna, säger Kim Mulji.

Flera busschaufförer som SVT Nyheter Väst pratar med säger att nu när de ska fråga efter biljetter på de bussar som inte öppnar bakdörrarna, så har situationen blivit mer hotful för dem. Men det är inte bara vid biljettkontroll som hotfulla situationer uppstår.

”Vi är hotade ofta”

Under tisdagen blev en bussförare knivhuggen i överkroppen vid en hållplats i Hisings Backa. När en passagerare försökte ingripa blev han också huggen, dock lindrigare och i benet.

– Vi är hotade ofta av resenärer. Men speciellt efter att vi måste fråga efter biljetter, så har det blivit värre, säger Avdi Stojkaj.

Från Västtrafik tar man kritiken på allvar.

– Våra förares trygghet är högsta prioritet, säger Anna Johansson som är affärschef.

I klippet ovan bemöter Västtrafik kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer