Busschaufförernas ilska och oro efter knivdådet: ”Man har panik”

Uppdaterad
Publicerad

Panik, oro och stress – det är några av känslorna som busschaufförerna i Göteborg uttrycker dagen efter tisdagens knivattack mot en kollega och en passagerare i Hisings Backa.  Samtidigt tycker de att det inte är säkert nog på bussarna.

– Man känner sig rädd, inte säker. Man har panik och stress, säger busschauffören Avdi Stojkaj.

Det var vid 13-tiden på tisdagen som en bussförare blev knivhuggen i överkroppen vid en hållplats i Hisings Backa. När en passagerare försökte ingripa blev han också huggen, dock lindrigare och i benet.

Senare under tisdagen greps och anhölls en kille född 2004 som misstänks ha hållit i kniven. Han är nu misstänkt för försök till mord och grov misshandel.

”Kamera i bussen räcker inte”

Händelsen har skapat stor oro bland busschaufförer – som också är kritiska mot hur säkerheten ser ut på bussarna.

– Det finns övervakningskamera i bussen men jag tror inte det räcker. Om någon attackerar dig, vad ska du göra?, säger Azad Marof, busschaufför.

”Vi har kamratstödjare”

Bussföretaget Keolis säger att de utreder händelsen internt och tar det på störst allvar.

– Vi tar mycket stöd i varandra och har kamratstödjare och skulle det behövas så kan vi ta hjälp av företagshälsovården, säger Daniel Högberg, depåchef på företaget.

Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi har löpande kontakt med Västtrafik och störningshanteringen om vilka åtgärder som går att vidta.

Mer om hur busschaufförerna känner efter händelsen och hur bussföretaget Keolis depåchef Daniel Högberg ser på händelsen hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.