Busschaufför och passagerare knivhuggna på buss i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Några killar i 15-16-årsåldern kom strax före klockan 13 i bråk med en busschaufför på hållplatsen Backa Kyrkogata på Hisingen i Göteborg. En kort stund senare blev både föraren och en passagerare som försökte ingripa knivhuggna. En större insats inleddes för att hitta killarna, där knivmannen misstänks för mordförsök och grov misshandel.

Larmet från bussföraren på linje 19 kom klockan 12.55. Några killar i 15-16-årsåldern hade uppträtt stökigt och en av dem ska ha dragit i nödbromsen och sprungit från platsen när bussen stannade. Ytterligare en gick av. Kvar var två stycken.

– En av de två som är kvar tar då upp en kniv och hugger bussföraren, berättar polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Man försökte ingripa

Bussföraren är i 35-årsåldern. En av passagerarna, en man i 60-årsåldern, beslöt sig för att ingripa.

– Då blir han knivhuggen i benet. Sedan springer de tre killarna iväg från platsen i riktning mot Backa kyrka, säger Thomas Fuxborg.

Föraren och passageraren som ingrep fördes till Östra sjukhuset. Passageraren har lindriga skador. Polisen säger att skadeläget för bussföraren är okänt, men att han höggs i övre delen av kroppen – dock troligen inte i bålen. Båda var vakna och talbara när de fördes till sjukhus.

Polisen säkrar bevis i form av kamerabilder från bussens övervakningskameror och har hört vittnen.

– Vi har ett antal poliser ute. Möjligheterna att kunna identifiera och hitta de här killarna bör vara stora, säger Thomas Fuxborg.

”Så klart väldigt allvarligt”

Västtrafik bekräftar att det är en av deras chaufförer som blivit knivskuren.

– Det är så klart väldigt allvarligt. Det ska man inte behöva vara med om på sin arbetsplats och inte som resenär heller, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

– Kollektivtrafiken är en del av den allmänna ytan och samhället. Så våld, hot med mera som finns därute förekommer också i kollektivtrafiken, fortsätter han.

Henrik Kjellberg vet inte om våld i kollektivtrafiken har ökat.

– Jag vill inte spekulera i om det blivit värre. Men generellt sett är inte kollektivtrafiken farlig, även om sånt här förekommer och vi gör allt vi kan för att minska det.

Två parallella förundersökningar bedrivs nu. Den ena är rubricerad försök till mord. Där är föraren målsägare. Den andra rubriceras grov misshandel och gäller passageraren. Klockan 16 hade ännu ingen gripits och det aktiva sökandet övergick till spanings- och utredningsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer