Tonåring anhållen efter mordförsök på bussförare

Uppdaterad
Publicerad

En ung person har gripits efter tisdagens knivskärning på en buss i Göteborg. Rubriceringen är mordförsök. Åklagaren är mycket förtegen eftersom polisen ännu inte hittat samtliga killar som var med under händelseförloppet.

Det var vid 13-tiden på tisdagen som en bussförare på linje 19 blev knivhuggen vid hållplatsen Backa Kyrkogata på Hisingen i Göteborg. En privatperson som försökte hjälpa föraren fick också knivskador.

Händelsen ska ha börjat med att en kille i tonåren drog i nödbromsen. Han försvann så snart bussen stannade, men hans tre kompisar var kvar och kom i dispyt med föraren. Ytterligare en av killarna lämnade bussen. En av de två som var kvar ska då ha knivhuggit bussföraren i överkroppen.  När en passagerare försökte ingripa blev han också huggen, dock lindrigare och i benet.

Misstänkt greps

Vittnen och övervakningsbilder säkrades, och senare kunde den som misstänks ha hållit i kniven – en kille född 2004 – gripas och anhållas av jouråklagare, misstänkt för försök till mord och grov misshandel.

Kammaråklagare Helena Treiberg-Claeson leder förundersökningen. Hon bekräftar anhållandet, men är tydligt återhållsam i sina kommentarer.

– Även om jag fått information från polisen är utredningsläget lite känsligt just nu. Jag kan väl säga så mycket som att jag fattat beslut om att han ska vara fortsatt anhållen, säger hon på onsdagseftermiddagen.

Känsligt läge

Åklagaren vill inte ens säga något om den anhållnes inställning till misstankarna.

– Det är ett känsligt utredningsläge eftersom det finns personer på utsidan som kan påverkas av det som eventuellt skrivs. Vi är angelägna om att det inte blir så. Alla är väl angelägna om att polisen ska få tag på eventuella gärningsmän, säger hon.

Men den som är anhållen nu är den som ni misstänker höll i kniven?

– Jag vill egentligen inte gå in på det heller, men ja, han är ju anhållen för försök till mord och grov misshandel. Men eftersom de var flera personer inblandade gäller det att reda ut exakt vem som gjort vad. Därför vill jag inte prata om det nu. Alla som eventuellt kan vara misstänkta är inte hittade ännu.

Men bevisläget är gott med tanke på vittnen och övervakningsbilder från bussen?

– Ja, absolut. När vi väl fått tag på alla som vi behöver få tag på. Det är problemet just nu, säger Helena Treiberg-Claeson.

Senast på fredag klockan tolv måste åklagaren ha bestämt om hon ska begära tonåringen häktad eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.