Explosionen inträffade vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Arkivbild. Foto: TT

Fler kan ha rätt till ersättning efter explosionen i Annedal

Uppdaterad
Publicerad

Brottsoffermyndigheten har fått in relativt få ansökningar efter explosionen i ett flerfamiljshus i Göteborg för snart ett år sedan. Myndigheten uppmanar nu drabbade vars försäkring inte gav full täckning att söka ersättning från staten.

– Som brottsoffer är det viktigt att känna samhällets stöd och att brottet tas på allvar. En ersättning i pengar kan ge utsatta viss upprättelse och hjälp att gå vidare, säger Magnus Öhrn, brottsskadechef vid Brottsoffermyndigheten, i ett pressmeddelande.

Det var tidigt på morgonen som en explosion inträffade i ett stort hus i Annedal. Flera boende skadades, en så allvarligt att hon senare avled på sjukhus. Explosionen ledde till en svårsläckt brand. 140 lägenheter fick utrymmas.

Misstänkt avled

En misstänkt som själv bodde i huset häktades i sin frånvaro för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Mannen hittades några dagar senare död i vattnet vid Stenpiren.

Något brott troddes inte ligga bakom dödsfallet. Eftersom det inte fanns andra misstänkta avslutade åklagaren förundersökningen i våras.

Få ansökningar

28 personer har hittills ansökt om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Det anses vara få – och fler tros ha rätt till ersättning.

– Vi vill uppmana de som drabbades av explosionen eller de efterföljande bränderna att sända in en ansökan till Brottsoffermyndigheten så att vi kan pröva om de har rätt till ersättning, säger Bo Eriksson, jurist vid Brottsoffermyndigheten.

Vuxna kan söka ersättning fram till den 8 april 2025. De som var under 18 år vid händelsen kan ansöka om ersättning till de fyller 21.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer