Kommunalrådet i Borås, Ulf Olsson (S), är glad över regeringens besked om att Swedac flyttar till Borås. Foto: Pressbild/Anna Sigge

Fler statliga myndigheter flyttas till Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra heltidstjänster inom statlig verksamhet kommer att flyttas till Västsverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll presskonferens i Malmö på måndagen.

Under mötet tillkännagavs de beslut som kommer att fattas på torsdag som är en del av att flytta 2.000 statliga arbeten från Stockholm ut i landet.

Totalt berör de nya besluten 900 heltidstjänster som kommer att placeras i Göteborg, Mölndal, Borås, Malmö och Kristianstad.

Flytt till Borås

Swedac, som är ett nationellt ackrediteringsorgan, kommer att flytta hela sin verksamhet till Borås, vilket berör 40 heltidstjänster.

Kommunalråd Ulf Olsson (S) ser positivt på flytten.

– Det är väldigt positivt att vi får hela Swedacs verksamhet till Borås. På sikt kommer det nog leda till nya arbetstillfällen för boråsare men det kommer säkerligen även vara stockholmare som flyttar med verksamheten hit, och det är lika positivt det, säger Ulf Olsson till SVT.

Stefan Löfven säger under presskonferensen att  landet har styrts ”Stockholmsfixerat”, men att det nu ska bli ändringar på det nu.

– Sverige ska hålla i hop och vi behöver öka den statliga närvaron i hela landet. Vi behöver en ”hela Sverigefixering”, säger statsministern.

Ytterligare två myndigheter kommer att ha hela eller delar av sin verksamhet förlagd till Västsverige.

– Inspektionen för socialförsäkringar (ISF) kommer att flytta hela sin verksamhet till Göteborg och beröra 50-60 årsarbetskrafter, berättar civilminister Ardalan Shekarabi (S) på presskonferensen.

Till Mölndal kommer Arbetsmiljöverket lokalisera den del av verksamheten som bedriver arbete mot osund konkurrens, det berör 25 heltidstjänster.

Texten uppdateras

Detta gör Swedac

Swedac är nationellt ackrediteringsorgan för Sverige. Myndigheten ackrediterar laboratorier, certifieringsorgan och kontrollorgan enligt internationella standarder och regelverk. Myndigheten har ansvar i frågor som rör mätinstrument och ädelmetall. Swedac ligger under två departement; utrikesdepartementet och näringsdepartementet, och rapporterar till EU- och handelsministern.

Källa: Swedac

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.