Volvo Cars majoritetsägare Geely Holding har svartlistats av Ukraina. Foto: TT

Flera aktörer utreder bojkott mot Volvo Cars största ägare

Uppdaterad
Publicerad

En bojkott av Volvo Cars utreds av både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Det efter att bilföretagets största ägare Geely Holding svartlistats av Ukraina för att man fortfarande säljer fordon i Ryssland, skriver Dagens industri.

– Vi ska titta på hur det ser ut och vad det innebär för oss, säger Diana Ghinea (MP), ordförande i styrelsen för Göteborg Stads Leasing (GLS), till SVT.

Enligt Diana Ghinea (MP) äger Göteborgs stad 16 Volvobilar i dag. Det finns i nuläget inga planer för fler inköp men kommunen tar frågan på största allvar.

– Vi har styrelsemöte på onsdag och då ska vi diskutera det här, säger hon.

Vad tänker du om att Geely svartlistats i Ukraina?

– Det är självklart inget vi är glada för. Hållningen är att Göteborgs stad inte vill stötta Rysslands krig på något sätt.

Även regionen kan bojkotta Volvo Cars

Även för Västra Götalandsregionen kan en bojkott av Volvo Cars bli aktuell.

– Vi vill inte att några av Västra Götalandsregionens invånares skattepengar ska bli skattepengar i Ryssland och finansiera kriget, säger Håkan Andersson (S), ordförande i styrelsen för fastighet, stöd och service i regionen, till Ekot.

Enligt Sveriges radio tittar även Försvarsmakten på om en bojkott kan bli aktuell men uppger att ”frågan är nationell och berör flertalet myndigheter och organisationer”.

Volvo Cars avböjer intervju

SVT Nyheter Väst har under måndagen försökt få en intervju med Volvo Cars som avböjt. Istället har biltillverkaren skickat ett skriftligt uttalande.

”Volvo Cars kommenterar inte andra företags, inklusive våra aktieägares, beslut och agerande. För frågor angående Geely Holding hänvisar vi till Geely”, skriver Ian Tonkin på bolagets pressavdelning i ett uttalande, och understryker att Volvo Cars upphört med all sin verksamhet i Ryssland sedan kriget mot Ukraina inleddes.

Inte heller Stefan Lundin, Geelys kommunikationschef i Sverige, vill på måndagen ställa upp på en intervju framför kamera.

– Ukrainas lista står för Ukraina, det är ingenting som har någon påverkan på svensk eller europeisk lagstiftning, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.