Arkivbild från ett boende som inte har med artikeln att göra. Foto: TT

Äldre for illa under fackets skyddsstopp i coronakrisen i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad
När coronapandemin slog till som värst och många äldreboenden drabbades av corona stoppade fackförbundet Kommunal sin personal från att jobba på flera håll. Nu visar det sig att flera äldre i Uddevalla for illa under skyddsstoppen.

Orsaken till de så kallade skyddsstoppen var att personalen ansågs allt för oskyddad och facket och arbetsgivarna var oense om vilken nivå som var rimlig. I flera fall runt om i landet och i Västsverige stoppades personalen från att utföra sina uppgifter i väntan på nya överenskommelser.

Nu har Uddevalla kommun gjort så kallade Lex Sarah-anmälningar i åtta fall. Samtliga fall gäller brukare som blivit liggandes ensamma i flera timmar, trots tungt vårdbehov.

I flera fall låg brukare ensamma i hög feber i drygt två timmar. De var i behov av febernedsättande medicin, men fick ingen. En av personerna låg i sin egen avföring när personalen till sist anlände. I ett fall var en av brukarna i behov av regelbundet födointag på grund av diabetes och riskerade att hamna i koma om så inte skedde. Personen blev också liggandes i drygt två timmar utan tillsyn.

I minst två fall avled patienter inom ett par dagar efter skyddsstoppen. Detta tros dock inte ha berott på perioden utan tillsyn.

Oklart om någon skadats allvarligt

– Vi ser så klart mycket allvarligt på att vi inte lyckades lösa situationen för de här brukarna, säger Mathilda Isaksson, chef för sektionen förebyggande och hälsa i Uddevalla.

Enligt Isaksson ser man dock inte hur man skulle ha kunnat agera annorlunda. Man hade ingen laglig rätt att skicka annan personal under skyddsstoppen, som var två till antalet.

Isaksson medger att det ”fanns saker som behövde förbättras” och säger att man efter stoppen gjorde nya överenskommelser med facket.

– Sedan de här tillfällena har det mesta fungerat bättre, säger hon.

Matilda Isacsson kan inte svara på om någon brukare for allvarligt illa på grund av den obefintliga tillsynen.

– Det är en svår fråga att svara på, säger hon.

I klippet nedan kommenterar Folkhälsomyndigheten allvarliga brister på boenden runt om i landet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– I vissa verksamheter så finns det också en rädsla för att berätta om fel som händer, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård omsorg. Foto: Pontus Lundahl / TT och SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet