Foto: TT

Våg av äldrerån – misstänker samma gärningsman

Uppdaterad
Publicerad

På två dagar har flera åldringar i Göteborgsområdet blivit överfallna och rånade. Nu tror polisen att det kan handla om samma gärningsman.

– Det verkar stämma överens, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen.

På tisdagen larmades polisen i Göteborg om flera personrån där äldre människor blivit påhoppade. Bland annat blev en kvinna i övre medelåldern omkullknuffad och rånad i ett soprum i Lunden. Flera av de andra var äldre och hade rullator. Totalt handlar det om fem rån med liknande tillvägagångssätt under måndagen.

– Jag har inte varit med om att det har varit så många på en eftermiddag, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen, igår.

På onsdagen har ytterligare två brott mot äldre inträffat. Först i Kungälvstrakten och vid 13-tiden i Sävedalen utanför Göteborg.

– I Sävedalen är det en kvinna med rullator som blivit frånryckt sin handväska. Men i det fallet såg ett vittne hur gärningsmannen satt sig i en mörkröd Volvo och flytt från platsen, säger Thomas Fuxborg.

Äldre man rånad

Att gärningsmannen färdas i en bil kan enligt polisen förklara att han hunnit med så många brott under en förhållandevis kort tidsperiod.

I nästan alla fall är äldre damer offer.

– Vi har ett fall med en äldre man under måndagen vid Wieselgrensplatsen – men där är den gemensamma nämnaren att han var ute och promenerade med rullator, säger Thomas Fuxborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.