Smittskyddet i Västra Götaland har kartlagt hur viruset spridits på regionens äldreboenden. Foto: Andreas Hillergren/TT

Undersökning: Så spreds coronasmittan på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

En sammanställning av den undersökning smittskyddet i Västra Götaland låtit göra på äldreboenden visar att flera faktorer har betydelse för smittspridningen, och att utmaningarna är störst på demensboenden.

Att demensboenden är särskilt hårt drabbade är samtidigt det mest förväntade resultatet.  Distansering och isolering är en stor svårighet på avdelningar med demenssjuka.

I övrigt visar enkätundersökningen bland annat följande:

Coronaviruset i Västsverige

• Smittan kommer in på boendet på många vägar, via personal, anhöriga och boende från andra inrättningar.

• Hög sjukfrånvaro har gjort ett personal fått alternera mellan olika boenden och att ny personal kommit in. Detta har ökat risken för smittspridning.

• I början av epidemin fanns viss brist på skyddsutrustning men också bristande tilltro till myndigheternas rekommendationer.

– Omfattande utbildningsinsatser har genomförts om till exempel basala hygienrutiner. Boenden arbetar intensivt för att undvika få in smittan och att minska dess spridning och det är ett arbete som fortsätter, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

Alla 49 kommuner i Västra Götaland har svarat, men inte alla boenden. Svarsfrekvensen är 81 procent. Totalt har 277 enhetschefer svarat.

Kritiken har varit hård mot vården på äldreboenden i coronakrisen. Men flera ansvariga läkare i Göteborg ger en helt annan bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet