Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med den nya lagen så kan det räcka med att droger beställs i ett sms. Påföljden blir böter eller sex månaders fängelse. Tidigare advokat Evin Cetin tycker däremot att lagen inte är tillräcklig hård. Foto: SVT

Nu införs nya lagen om narkotikabrott – straffbart att beställa droger

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 juli införs flera nya lagar där straffen för personer som köper och säljer narkotika skärps. Trots det anser den tidigare advokaten Evin Cetin lagen är för mild när det gäller straff mot personer som köper droger av minderåriga.

I ett försök att minska de kriminella nätverkens inflytande, träder den 1 juli regeringens nya lag i kraft. Fokus i den nya lagen ligger på allvarliga våldsamma uppgörelse i gäng och involveringen av minderåriga.

Utöver det skärps lagen om narkotikabrott som tar sikte på försäljning och köp för eget bruk.

Skärpta straff

Som lagen varit utformad tidigare begår köparen inte ett brott förrän drogerna tagits emot. Men med den nya lagen så kan det räcka med att droger beställs i ett sms. Påföljden blir böter eller sex månaders fängelse.

Tidigare riskerade även den som förvarade narkotika avsedd för försäljning mellan 14 dagars och 3 års fängelse. Från och med den 1 juli kommer försäljning av narkotika att ge ett minimistraff på sex månaders fängelse. Detta gäller även om man förmedlar kontakter mellan säljare och köpare.

Tidigare advokat är skeptisk mot lagen

Den tidigare advokaten Evin Cetin, tidigare politiker inom Socialdemokraterna och numera författare, anser att den nya lagen är otillräcklig. Hon hade velat se hårdare straff för personer som köper narkotika av minderåriga.  

– Lagstiftaren gör ett stort misstag här. Det jag saknar är att fängelse borde vara minimistraff för den som köper narkotika av personer under 18 år, säger hon.

Kan bli en tandlös lag om polisen inte får mer resurser

Evin Cetin anser också att polisen behöver mer resurser för att klara av arbetet.

– Om inte polisen har resurser till att fokusera på de som köper och säljer kommer den här lagstiftningen vara tandlös, säger Evin Cetin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.