Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Rasmusson och Nåmis Louisedotter. Foto: SVT

Här säljs knark i centrala Göteborg – citypolisen välkomnar ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Områdespolisen Christoffer i Göteborg välkomnar den nya lagen som skärper straffen för dem som köper droger. Han tror den kan skrämma bort köpare.

– Vi tror att en påhälsning av polisen och ett straff kan bli kännbart för många, säger han.

I klippet identifierar polisen drog-hotspots på långgatorna i Göteborg. Hör även några göteborgares åsikter om den nya lagen.

Enligt polisen Christoffer sker mycket drogförsäljning runt långgatorna vid Järntorget i centrala Göteborg. Det har varit ett omfattande problem under långt tid och enligt honom har problemet blivit värre genom åren.

– Det finns många gränder och smågator där man kan gå undan, snabba affärer och det finns en bankomat runt hörnet. Så här säljs det mycket narkotika, säger han.

Välkomnar nya lagen

Christoffer berättar att han ser positivt på den nya skärpta narkotikalagen som träder i kraft 1 juli. Han anser att man behöver komma åt narkotikan i alla led.

Kommer det att underlätta ert arbete?

– Jag hoppas det, men tyvärr struntar många i vad de får för straff. Men jag tror ändå att om man kan komma åt de som har försökt beställa narkotika så tror jag att det kan bli kännbart för många.

”Kännbart för många”

Enligt Christoffer får polisen med jämna mellanrum telefonlistor på drogköpare. Många köpare är ofta ostraffade sedan tidigare.

– Det klart om man då får en påhälsning av polisen och ett straff i en framtid kan det bli kännbart för många, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.