För få har sökt lantbruksutbildningen i Dingle. Foto: SVT/Margaretha Valdemarsdotter

Flera naturbruksgymnasier kan komma att läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Tre av regionens naturbruksgymnasier kan försvinna inom ett år. Det står klart efter att en utredning om skolornas framtid presenterades på tisdagen. Det handlar att prioritera för att locka ungdomar till utbildningarna, hävdar politiker.

Västra Götalandsregionen äger och driver sex naturbruksskolor. Det är Dingle, Nuntorp, Strömma, Svenljunga, Sötåsen och Uddetorp. Gymnasieutbildningen har enligt regionen under många år haft en nedåtgående trend när det gäller antalet sökande.

Därför fick regionutvecklingsnämnden i våras uppdraget att se över skolornas framtid. Idag presenterades förslaget.

– Grunden till utredningen är frågan hur vi skall få riktigt högkvalitativa utbildningar som folk vill gå på? säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionalutvecklingsnämnden. Den politiska majoriteten vill satsa. Det handlar inte om att dra ned anslag. Det handlar om att prioritera. När vi har frågat ungdomar så anser de våra utbildningar vara små och otidsenliga, säger Birgitta Losman.

Beslut inom några veckor

Tre skolor kan komma att stängas, Dingle, Nuntorp och Strömma. Där har regionen planer på att säga upp avtalet till halvårsskiftet 2016. Dessutom ska verksamheten på Uddetorp förändras. Skolan ska utvecklas till ett vuxenutbildningscentrum.

Tanken i förslaget är att koncentrera ungdomsgymnasiet på två skolor, Sötåsen och Svenljunga.

Politikerna har nu en dryg månad på sig att ta ställning till förslaget. Beslutet tas den 17 september.

– Nu skall vi prata med kommunerna och även branschen, bland annat LRF, innan vi tar beslut. Vi vet inte exakt hur det kommer att bli just nu. Det handlar om att få ungdomar att bli intresserade av att gå dessa utbildningar, att tycka det skall bli kul och så verkar det inte vara idag, säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionalutvecklingsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.