Flera ombud röstade emot språktest på KD:s riksting

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en het debatt kring språktester vid Kristdemokraternas riksting. Flera representanter, bland annat från Göteborgs distrikt, röstade emot kravet på godkänt språktest för att få permanent uppehållstillstånd. 

– Man förflyttar fokus från skyddsskäl till hur väl man kan språket, säger Karolina Mildgrim (KD).

Kristdemokraternas riksting röstade på lördagen igenom förslaget om godkänt språkprov och samhällsorienteringsprov. Ingen rösträkning behövdes, men en stor minoritet var emot.  

Karolina Mildgrim (KD), ombud från Göteborgs distrikt,  var en av de som höjde sin röst under debatten och argumenterade emot förslaget om språktester.  

-Huvudskälet är att det är en onödigt hård approach. Vi ska inte ha en hård linje om vi inte behöver det, och jag menar att vi inte gör det, säger Karolina Mildgrim (KD). 

”Kan skapa stress”

Mildgrim lyfte också fram att ett test i sig kan skapa onödig stress som påverkar individers förmåga att lära sig. 

-För vissa tror jag att det kan bli motsatt effekt. Stressen och kravet kan göra det svårare att lära sig, säger Karolina Mildgrim (KD). 

Andra pekade på risker för att många kvinnor inte kommer att få permanent uppehållstillstånd, eftersom det oftast är kvinnor som är hemma med små barn och därmed får svårare att lära sig språket. 

– Vad händer med barnen om pappan får permanent uppehållstillstånd, men inte mamman? sade Elise Arnell, Västra Götaland södra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.