Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Lena Nielsen är en av de fem utredningsassistenterna som sägs upp inom socialförvaltningen centrum i Göteborg. Starta klippet ovan för att se varför hon är så upprörd. Foto: SVT

Anna-Lena förlorar jobbet när hel yrkesgrupp försvinner från socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Lena Nielsen är en av fem utredningsassistenter inom Socialförvaltningen Centrum i Göteborg som ska sägas upp och omplaceras. De har alla mer än 20 år i yrket.

– Det är förfärligt! Det är det värsta jag varit med om i min karriär, vi är förtvivlade jag och mina kollegor, säger hon.

Utredningsassistenterna har arbetat sida vid sida med socialsekreterarna i över 20 år.

Nu har chefen för Socialförvaltningen Centrum i Göteborg, efter ett politikeruppdrag, beslutat att de som arbetar med ekonomiskt bistånd ska vara utbildade socionomer, det vill säga socialsekreterare. Därför ska utredningsassistenterna sägas upp och omplaceras. Till vad är ännu oklart och oroar de uppsagda.

– Efter mer än 20 år inom socialtjänsten så duger man inte längre. En titel är plötsligt viktigare än erfarenhet och kompetens, säger Anna-Lena Nielsen, utredningsassistent på socialförvaltningen i Göteborg.

Personalflykt bland socialsekreterare

Facket är oenigt med arbetsgivaren och hävdar att det finns ett stort behov av utredningsassistenterna.

– Vi befinner oss i en lågkonjunktur nu och vi förväntar oss en högre arbetslöshet och därmed kommer fler medborgare att söka hjälp hos oss, säger Jill Kaighin, ordförande på fackförbundet Vision, Socialförvaltningen Centrum.

Trots bristen på socialsekreterare så tänker arbetsgivaren gå vidare med beslutet att säga upp och ersätta utredningsassistenterna.

– Vi har en generell utmaning i att rekrytera personal. Vi behöver rekrytera socialsekreterare nu och även framgent, dock har behovet av funktionen utredningsassistent minskat, säger Fredrik Nilsson, avdelningschef på Socialförvaltningen Centrum i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.