Foto: Sofi Sprangers

Flertal lastbilssläp brann våldsamt i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig rökpelare syntes på onsdagseftermiddagen över Göteborg efter en brand i hamnen. Enligt Räddningstjänsten Storgöteborg brann det i ett flertal lastbilssläp. Vid 18-tiden meddelades att branden var under kontroll. Enligt Göteborgs hamn ska tio trailrar ha brunnit och totalt 18 skadats.

– Man säger att man hör ett antal smällar därifrån, och att det kommer tjock svart rök, sa Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm till TT kort efter att insatsen inletts.

Det var vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen som det plötsligt började brinna i flera parkerade lastbilssläp i Älvsborgshamnen.

– Räddningstjänst har skickats dit och man kan konstatera att det är cirka tio trailrar som det ska brinna i. Man pratar även om att det ska finnas gasflaskor där de står, sa Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm.

Branden inringad

Totalt försökte 13 enheter från räddningstjänsten få kontroll över branden.

Inga personskador har rapporterats in men allmänheten uppmanades att undvika röken och kontakta vården vid besvär. Enligt räddningstjänsten kommer rökutvecklingen sannolikt pågå i några timmar.

Polisen stängde av trafiken på Oljevägen och vid Arendals Allé.

Inga personskador

Stefan Strömberg, presschef i Göteborgs hamn, sa att de trailrar som började brinna stod långt ut på kajen. Närmaste byggnad är ett par hundra meter bort, så det verkade inte finnas någon ytterligare spridningsrisk.

– Räddningstjänsten har flyttat trailrar och annat material runtomkring för att skapa en brandgata. Jag har direktkontakt med dem som är på plats och man kan se att branden håller sig inom samma område, sa han till SVT Nyheter.

Vid 18-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Klockan 18.33 skickades ett pressmeddelande ut där stabschef Anders Lundblad skrev att eftersläckningen beräknades pågå under många timmar till. Det exakta antalet trailrar som brunnit var fortfarande oklart, och det fanns ännu inga uppgifter om orsaken till branden.

– Tio trailrar har brunnit men totalt 18 har skadats. De smällar som hördes kom från däck som exploderade i branden, sa Stefan Strömberg i Göteborgs hamn senare.

Eftersläckning pågår

Insatsen har nu trappats ner och eftersläckningsarbete pågår. Hur länge Räddningstjänsten kommer vara på plats är oklart, men det handlar i alla fall om långt in på natten.

– Det kommer ett nytt skift vid 22-tiden. Sedan får vi se hur länge de är kvar, säger Anders Ternevi, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.