18 trailrar brann upp i Älvsborgshamnen i onsdags. En trolig orsak är en broms till ett av lastbilssläpen, menar Björn Wånge, chef för GRT på terminal fem. Foto: SVT

Terminalchefen om brandorsaken: ”Det skulle kunna vara en broms”

Uppdaterad
Publicerad

18 sotiga släp på rad som är kraftigt brandskadade. Det är facit efter den stora branden i Älvsborgshamnen. Men orsaken är fortfarande oklar.

– Det skulle kunna vara en broms som har legat på släpet som blivit varmt, men det får jag lämna till utredarna, säger Björn Wånge, chef för terminal 5 och anställd på Gothenburg Roro Terminal. Samtidigt konstaterar han att inga regelbundna brandövningar görs på terminalen.

Se i klippet från Älvsborgshamnen hur det ser ut

Det luktar fortfarande brandrök under torsdagen och flera brandmän är fortfarande på plats. Räddningstjänsten hade svårt att släcka branden och en orsak kan vara att trailrarna stod tätt intill varandra.

– Det är önskvärt att det skulle vara ett större avstånd emellan trailrarna, men det är en annan sak att kunna kräva det, säger Svante Carlsson,  insatschef räddningstjänsten Storgöteborg.

Dagen efter branden

Det är full aktivitet i hamnen. Försäkringsfolk är på plats och gör uppskattningar på skadorna efter gårdagens brand där röken både kändes och syntes lång väg. Räddningstjänsten släcker brandhärdar som pyr i förödelsen efter att 18 containrar brann upp på Älvsborgshamnens terminal fem. Gothenburg Roro Terminal, GRT, har hand om terminalen och dess chef var själv på plats under onsdagskvällen då branden rasade.

Däck som exploderade

Trailrarna som brann upp i hamnen hade inget explosivt material, men däck som satt på lastbilssläpen orsakade explosioner som hördes lång väg. Det var hundmat, papper och sanitetsartiklar i de utbrunna trailrarna.

Inga regelbundna brandövningar

Ingen person skadades och polisen misstänker inget brott och kommer därför att avsluta ärendet. Men företaget själva har inlett en internutredning kring branden. Samtidigt framkommer det att inga regelbundna brandövningar görs på terminalen, något som beror på att många är anställda tillfälligt och för att fartyg som lägger till ofta stannar en kort tid.

– Det är svårt att få till, säger Björn Wånge, som lägger till att man gör teroretiska brandövningar med personal och chefer.

– Om vi har brustit i några processer kommer vi definitivt lära från det, till exempel då kanske fler brandövningar för all personal, säger Björn Wånge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.