Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Floderus syster: ”Han ser inte ut som sig själv – glöden har försvunnit ur ögonen” Foto: SVT

Floderus syster om beskedet: Marken sviktade

Uppdaterad
Publicerad

Att åklagaren i Iran skulle yrka på ett hårt straff för Johan Floderus var väntat, säger hans syster Ingrid Floderus. Ändå var det som att marken sviktade under hennes fötter när beskedet kom.

– Det är svårt att ta in, säger hon i SVT:s Aktuellt.

På söndagen kom beskedet som familjen Floderus fasat för. Åklagaren i Iran yrkar på dödsstraff för deras son och bror, Johan Floderus.

Enligt den iranska åklagaren har Johan Floderus spionerat för Israel och ”spridit korruption i världen”.

Johan Floderus fängslad i Iran

– Vi förstod att det skulle komma något hårt efter all denna tid men det var ändå som att marken sviktade och det var svårt att ta in det, säger Johans syster Ingrid Floderus i SVT:s Aktuellt.

”En glöd har försvunnit”

I lördags talade Johan Floderus med sina föräldrar. Han berättade då om sin situation i fängelset, och att han snart har slut på pengar till mat.

Ingrid Floderus beskriver det som ett ”desperat läge”.

– Jag tycker man ser det på bilderna att nu mår han inte så bra. Han ser inte ut som sig själv längre. Det är som att en glöd har försvunnit i ögonen.

Familjen har ingen detaljerad insyn i Johan Floderus rättsfall, men Ingrid Floderus säger att man står i tät kontakt med Utrikesdepartementet. Hon vill inte heller uttala sig om en potentiell fångutväxling med Hamid Noury som sitter fängslad i Sverige.

– Det är klart att vi vill att man får hem min bror som är oskyldig. Sveriges regering har ett stort ansvar att skydda en oskyldig medborgare och inte lämna den medborgaren bakom sig i ett främmande land.

Deltar i manifestation

På torsdag väntas familjen delta i en manifestation i Bryssel till stöd för Johan Floderus och hans tidigare medfånge i Evinfängelset, Olivier Vandecasteele.

– Vi vill göra det för Johan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Floderus sitter fängslad i Iran. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet