Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Floderus föräldrar berättar om oron över sonens hälsa. Foto: SVT/Carina Bergfeldt

Mamman om nya bilderna på Johan Floderus: ”Det är inte vår Johan”

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade Johan Floderus föräldrar tror att sonen är i dåligt skick. De senaste beskeden de fått från rättegången i Iran tyder på det.

– Det finns ju en gräns även för honom naturligtvis, säger hans mamma Kerstin Floderus när föräldrarna gästar Carina Bergfeldt i SVT.

När Johan Floderus föräldrar gästar Carina Bergfeldt i SVT i veckan bär de telefonen med sig hela tiden. De hoppas att sonen ska ringa från fängelset i Iran.

– Nu har det gått två veckor sedan någon i familjen hört något från honom. Och när det gått ett par veckor då han inte fått ringa, brukar han börja hungerstrejka, säger Kerstin Floderus.

Johan Floderus fängslad i Iran

Brukar behöva hungerstrejka

Föräldrarna berättar att det ofta går till så när han väl får ringa dem, att det kräver en hungerstrejk.

– Han har fått ringa till oss kanske drygt 15 gånger, och åtminstone sju av tillfällena är efter att han har fått hungerstrejka, säger Johan Floderus pappa Matts Floderus.

Greps under turistresa

Deras son jobbade med biståndsfrågor i EU när han greps och fängslades under en vistelse i Iran i april 2022. Landet anklagar honom för spioneri, men enligt experter är gripandet snarare en del i ett politiskt spel.

Från den, av Sverige, utsända person som begränsat fått vara med under rättegången i Iran har föräldrarna fått beskedet att Johan Floderus inte är särskilt pigg längre.

– Han har lyckats hålla en väldigt hög nivå tycker vi, det är ju nivåer i helvetet. Men nu är vi rädda att det händer saker, säger Matts Floderus.

Se Carina Bergfeldt på SVT play eller på SVT 1 den 26/1 klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet