Iran har återupptagit rättegången mot den svenske EU-diplomaten Johan Floderus – dagen efter att Svea hovrätt fastställde livstidsdomen mot den iranska regimens medarbetare Hamid Noury för att ha skickat politiska fångar till avrättning. Foto: AmirAbbas Ghasemi

Rättegång mot svenske Johan Floderus återupptogs i Iran

Uppdaterad
Publicerad

I Iran har ytterligare en session hållits i rättegången mot den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus. Han anklagas för spioneri för Israels räkning och ”korruption på jorden”.

Uppgifterna kommer från den iranska nyhetsbyrån Mizan, dagen efter att Svea hovrätt meddelat sin livstidsdom mot iraniern Hamid Noury.

Amnesty Internationals Maja Åberg är inte överraskad över att rättegången mot Floderus nu fortsätter.

Johan Floderus fängslad i Iran

”En markering”

– Det blir som en markering eftersom Hamid Noury-domen kom i går. Då kontrar de med att säga att nu har de också haft ytterligare en rättegångssession för Johan Floderus.

Rättegången inleddes tidigare i december men ajournerades kort därefter.

Floderus sitter fängslad i Teheran sedan april förra året, då han greps efter en semestervistelse. Enligt uppgifter till TT greps han som en konsekvens av processen mot Noury i Sverige, som Iran fördömt som ”politiskt motiverat”.

Iran: Oacceptabel dom

Iranska utrikesdepartementet beskriver på onsdagen hovrättsdomen mot Hamid Noury som ”fullständigt oacceptabel” och säger att man kommer använda ”alla lagliga möjligheter” för att få honom fri.

Noury dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse 1988. Det har spekulerats i att Iran vill utnyttja gripandet av framför allt Johan Floderus för att få till en fångutväxling med Sverige för Hamid Noury.

Fångutbyte

Nourys advokat, Thomas Bodström, sade i tisdags att han hoppas på ett fångutbyte med Iran för att få hem fängslade svenskar. I en kommentar till SVT skriver UD att ambassadens chargé d’affairs tilläts delta i rättssalen under måndagen och att man inte känner till att förhandlingar ägt rum under tisdagen eller onsdagen.

”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran”, skriver UD.

UD skriver även att regeringen och svenska ambassaden i Teheran arbetar mycket intensivt för att få Johan Floderus fri och att de kommer fortsätta tills han har släppts.

Anklagelserna mot Johan Floderus har även dömts ut som grundlösa av EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Processen mot Johan Floderus på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet