Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus i en rättssal i Teheran den 10 december. Han har suttit fängslad i Iran sedan april 2022. Få en sammanfattning av fallet i klippet. Foto: TT

Iran anklagar fängslade Johan Floderus för att konspirera med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Iran anklagar den svenske EU-diplomaten Johan Floderus för att ha ”konspirerat” med Israel. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt kräver EU:s utrikeschef ännu en gång att Iran ska frige honom.

På lördagen inleddes rättegången mot Johan Floderus, EU-diplomaten som har suttit fängslad i Iran. 33-åringen greps våren 2022 under en semesterresa och anklagades då för spioneri.

”Johan Floderus anklagas för omfattande åtgärder mot landets säkerhet, omfattande underrättelseverksamhet med den sionistiska regimen och världsomfattande korruption”, skriver den iranska nyhetsbyrån Mizan.

Världsomfattande korruption är ett av Irans allvarligaste brott och kan leda till dödsstraff.

I samband med rättegången i Teheran anklagas han nu för att ha ”konspirerat” med Israel, rapporterar AFP.

”Godtyckligt frihetsberövad”

Utrikesminister Tobias Billström (M) har sagt att Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen under lördagen men nekades rätten att delta vid rättegången.

”Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas”, skriver Billström i ett sms till nyhetsbyrån TT.

”Vi har inte fått det exakta innehållet i åtalet bekräftat, men det ska röra sig om allvarliga anklagelser. Det viktiga är att Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och varje anklagelse och åtalspunkt är felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast igår.”, uppgav UD:s presstjänst på söndagen.

EU kräver att han friges

EU:s utrikeschef Josep Borell upprepar på söndagen EU:s krav på att Iran omedelbart ska frige Floderus.

”Jag tar ihärdigt upp fallet vid varje möte med de iranska myndigheterna, sedan hans frihetsberövande, och begär hans frigivning”, säger Borell i ett uttalande.

Experter gör bedömningen att gripande av Floderus är en bricka i ett spel och att Iran hoppas få honom utväxlad mot den tidigare iranske tjänstemannen Hamid Noury.

Noury har dömts till livstids fängelse i Sverige för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran på 1980-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.