Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Floderus sitter fängslad i Iran – detta har hänt. Foto: TT

Rättegången mot svenske Johan Floderus inledd i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Johan Floderus, fängslad i Iran sedan april 2022, har inletts, uppger utrikesminister Tobias Billström (M) för SVT.

Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas, skriver Billström till SVT.

”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran”

Utrikesministern uppger att regeringen och den svenska ambassaden i Teheran arbetar för att få Johan Floderus fri.

”Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad i Iran och han måste omedelbart släppas fri för att kunna återvända till sina anhöriga”, skriver Billström i en skriftlig kommentar.

Fängslad i över 500 dagar

Johan Floderus, 33, jobbade med biståndsfrågor i EU när han för drygt ett och ett halvt år sen fängslades under en vistelse i Iran. Landet anklagar honom för spioneri, men enligt experter är gripandet snarare en del i ett politiskt spel.

Floderus har suttit fängslad i över 500 dagar, varav 300 i isolering, i det ökända Evin-fängelset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.