Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Tjems satt i det ökända iranska Evin-fängelset tillsammans med Johan Floderus. Hör honom berätta i inslaget. Foto: SVT/TT, Koosha Mahshid Falahi

Han träffade Johan Floderus i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den danske vloggaren Thomas Kjems satt fängslad i Evinfängelset samtidigt som svenske Johan Floderus. Nu berättar han om deras möte.

Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus, 33, har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar. Han greps förra våren när han skulle lämna landet efter ett turistbesök i Teheran.

Nu sitter han enligt uppgift i det ökända Evinfängelset. Den danske vloggaren Thomas Kjems, 28, satt i samma fängelse i åtta månader och träffade Johan Floderus.

– Johan verkade i fysiskt och mentalt bra form, men det var ett tag sedan vi träffades, säger han i Aktuellt.

Thomas Kjems greps på ett vandrarhem i Iran i oktober förra året i samband med en resa i landet. Han befann sig i Iran samtidigt som de landsomfattande protesterna efter Mahsa Aminis död utbröt.

I juni släpptes han som en del av en fångutväxling.

Vill få till fångutväxling

Även gripandet av Johan Floderus uppges vara en del av ett politiskt spel för att få till ett fångutbyte med Hamid Noury, som dömdes förra året i Sverige för mord och folkrättsbrott begångna på 80-talet i Iran.

Johan Floderus eventuella frigivning ska dessutom ha diskuterats i samband med att Thomas Kjems, och tre andra europeiska medborgare, släpptes, enligt SVT:s uppgifter. Men så blev inte fallet.

Thomas Kjems beskriver hur Evinfängelset består av större celler på ungefär 30 kvadratmeter med plats för 10-15 personer och mindre celler på runt 15 kvadratmeter med plats för sex personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en eskalering som skett de senaste åren”, säger Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fick vänta på telefonsamtal

Han minns från tiden i fängelset att Johan Floderus fick vänta länge på sitt första telefonsamtal.

– Jag vill minnas att jag fick mitt första telefonsamtal efter fyra dagar, men jag minns att Johan fick vänta mycket längre. Det tog flera månader innan han fick sitt första samtal.

Iran anklagar Johan Floderus för spioneri, men enligt Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogammet vid Utrikespolitiska institutet, talar mycket för att gripandet saknar rättslig grund.

– Det iranska rättsväsendet är väldigt politiserat så det är svårt att ta den här typen av anklagelser på allvar, säger han i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.