Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester efter Mahsa Aminis död – detta har hänt. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Mahsa Aminis död utlöste protestvågen i Iran

Publicerad

Det har varit omfattande protester i Iran mot regimen de senaste veckorna, efter den unga kvinnan Mahsa Aminis död.

Den 22-åriga Mahsa Amini från Kurdistanprovinsen var på besök i Irans huvudstad Tehran när hon greps av den iranska sedlighetspolisen för att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt.

Mahsa Aminis bror har berättat att sedlighetspolisen drämde hennes huvud mot sin skåpbil och misshandlade henne med batong. Fem dagar senare var hon död.

Enligt Mahsa Aminis mamma ska myndighetspersonal beordrat familjen att inte berätta offentligt om dotterns död. Familjen valde att lägga ut sjukhusbilder på den medvetslösa Mahsa Amini som blöder från öronen – vilket kan tyda på allvarligt huvudtrauma, enligt flera iranska läkare som uttalat sig i lokala medier.

Bilderna utlöste en omfattande protestvåg, som polisen har försökt att stoppa, och många människor har dödats i protesterna.

Se mer om Mahsa Amini och händelseförloppet efter hennes död i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.