Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolflickor i Iran ses peka finger mot landets ledare. Foto: Twitter

Iranska skolflickor slänger hijaben i protest mot regimen

Publicerad

Tusentals iranska tonårstjejer har under dagen anslutit sig till protesterna mot landets regim. Samtidigt bemöts de landsomfattande protesterna allt mer våldsamt med tårgas, massarresteringar och beskjutning.

I en rad videoklipp och bilder som publicerats på sociala medier det senaste dygnet kan man se hur flickor i landets skolor anslutit sig till protesterna.

I ett klipp som BBC verifierat ser man hur en stor grupp tonårstjejer tagit av sig sina hijabs och protesterar på en skolgård.

Protester i Iran

De kan bland annat höras skrika slagord som ”mullorna måste väck” och ”död åt diktatorn”.

”Skäms”

en annan video, som sägs vara filmad på en skola i staden Karaj, väster om Teheran, kan man se hur en grupp flickor som släppt ut sitt hår jagar bort en lokal skolpolitiker från skolan, skrikandes ”skäms”.

Och på ett fotografi som publicerats på twitter på tisdagen syns en grupp flickor utan huvudduk peka finger mot ett porträtt av Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i ett klassrum.

Många döda

De allt mer omfattande protesterna startade för drygt två veckor sedan i samband med att den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Aminis avled efter ett ingripande av landets ökända moralpolis. Hennes påstådda brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

Regimens svar har dock varit hårt och demonstranterna har mötts med tårgas, massarresteringar och skarpa skott.

Människorättsorganisationer uppskattar att dödstalet är mycket högre än de 41 personer som statlig iransk tv rapporterat. Mängder av demonstranter, aktivister och journalister har gripits.

Medier både i och utanför Iran kämpar också fortsatt med att få tag i tillförlitlig information från landet eftersom tillgången till internet i perioder har strypts i hela Iran.

De filmer och bilder som ändå når ut på sociala medier är ofta tagna av privatpersoner som riskerar sina liv genom att dokumentera regimens övergrepp.

Fakta: Protesterna i Iran

  • Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis.
  • Mahsa Zhina Amini förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.
  • Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet