Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad hände egentligen med protesterna i Iran? Är allt som innan protesterna för ett år sedan nu? SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia reder ut läget här. Foto: Pablo Torres7SVT

Tre frågor om moralpolisens återkomst och protesterna i Iran

Publicerad

Knappt ett år efter starten för de stora protesterna mot Irans regim har landets moralpolis återupptagit sina kontroller av kvinnors klädsel. SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia reder ut vad det betyder och vad som hänt med protesterna mot regimen.

Det har gått tio månader sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha förts bort av Irans moralpolis, som inte tyckte att hennes hijab var tillräckligt täckande. Aminis död utlöste stora protester över hela landet och 500 demonstranter beräknas ha dött, samtidigt som 20 000 greps. Flera har också avrättats.

Moralpolisen upphörde tillfälligt med sina kontroller, men i söndags kom rapporter om att de åter patrullerar gatorna.

Är allt som tidigare nu eller lyckades demonstranterna förändra något i Iran? Titta på klippet för att höra SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia om vad protesterna mot regimen åstadkommit på tio månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.