I september förra året dog 22-åriga Mahsa Jina Amini efter att hon enligt uppgift blivit misshandlad i häktet av moralpolisen. Foto: Vahid Salemi/TT

Irans moralpolis är tillbaka på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

I Iran har den så kallade moralpolisen officiellt återgått till att patrullera gatorna. En av deras huvuduppgifter är att se till att kvinnor enligt lag bär hijab i offentliga utrymmen. Det rapporterar TT.

Tio månader efter Mahsa Jina Aminis död, vilket var startskottet till massprotester och upplopp i Iran, meddelar polisen att de kommer återuppta sitt arbete med att hindra kvinnor från att bland annat gå utan hijab.

– Polisen kommer att starta bil- och fotpatruller för att varna, åtala och lagföra dem som inte lyder polisens order och ignorerar konsekvenserna av att klä sig mot normerna, säger polismyndighetens talesperson Saeed Montazerolmahdi enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

Bilder på kvinnliga poliser som griper kvinnor vars huvuden inte är täckta har börjat cirkulera, men bilderna är ännu inte verifierade.

Stora protester

I september förra året dog 22-åriga Mahsa Jina Amini efter att hon enligt uppgift blivit misshandlad i häktet av moralpolisen, som grep henne då hennes huvudduk inte ansågs tillräckligt täckande. Protester utbröt både i Iran och i övriga världen, och demonstranterna krävde att landets teokratiska regering avgår.

Över 500 demonstranter beräknas ha dödats under protesterna, och 20 000 greps. Moralpolisen drog sig då tillbaka, och myndigheter satsade i stället på till exempel övervakningskameror för att se till att kvinnors huvuden och halsar täcks i offentliga utrymmen. Men på söndagen sågs moralpoliser återigen patrullera Teherans gator.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.