Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när mannen attackerar kvinnorna i videon ovan.

Kvinna utan slöja attackerades med yoghurt i Iran

Uppdaterad
Publicerad

En man följde efter en mor och dotter in i en livsmedelsbutik och hällde yoghurt över de båda då dottern var utan slöja. Händelse fångades på övervakningskamera och både mannen och kvinnorna greps av polisen.

– Hon ska få klä sig som hon vill. Också hon utan slöja, säger Melika till nyhetsbyrån Reuters.

Efter mer än ett halvår av protester trotsar allt fler kvinnor i Iran slöjlagen och går utan den obligatoriska slöjan. Det har väckt vrede hos den iranska regimen och bland regimtrogna.

Regimen visar inga tecken på att backa från lagkravet, utan tvärtom hårdnar tonläget och retoriken.

Efter yoghurtattacken, som fick stor spridning i sociala medier i början av april, uttalade Irans president sig utan att fördöma handlingen.

– Ett samhälle baseras på lag och i dag är slöjan en rättslig fråga, säger Ebrahim Raisi i ett tv-sänt tal.

Mannen och de båda kvinnorna greps efter händelsen.

Motståndet fortsätter

Klyftan mellan den unga befolkningen och de äldre styrande ökar i landet. Medan Irans överdomare säger att ”ingen nåd” ska ges till kvinnor som inte täcker håret, fortsätter kvinnor göra motstånd mot ytterligare olagligheter.

I början på mars greps fem unga kvinnor för att de hade lagt upp en video på sociala medier där de dansar till en viral tiktoklåt. Till deras stöd dansar nu allt fler kvinnor i det offentliga. Unga som gamla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet