Kvinnliga studenter i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild. Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Över 100 gripna efter giftattacker mot flickor i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Iran har gripit ett större antal personer misstänkta förinblandning i de giftattacker som drabbat tusentals flickor ilandet.

Enligt inrikesdepartementet har fler än 100 personerfängslats som en följd av händelserna på skolor runt om i Iran.Några av de gripna ska ha haft ”fientliga motiv i syfte att skaparädsla bland befolkningen och de studerande”, uppger departementetvidare.

Över 5 000 elever

De första larmen om misstänkta förgiftningar kom i novemberoch sedan dess har över 5 000 elever drabbats av symtom somyrsel, illamående, huvudvärk och svårigheter att andas. Demisstänkta attackerna verkar i synnerhet ha varit riktade motflickor och unga kvinnor. Det har i sin tur tolkats av många som enhårdför religiös hämndkampanj efter ropen på mer frihet ochrättigheter för flickor och kvinnor.

Larmen om de misstänktagiftattackerna sker parallellt med de landsomfattande protester motregimen i spåren av 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i häkte iseptember i fjol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia om de misstänkta giftattackerna i Iran. Foto: Clara Zahui/SVT/Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.