Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa har känt lukten av klor – andra beskriver det som rutten mandarin”. SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia om misstänkta attackerna som skakar Iran. Foto: Clara Zahui/SVT/Twitter

Hundratals sjuka efter misstänkta giftattacker mot skolflickor i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Iranska myndigheter ska nu utreda de misstänkta giftattacker som drabbat över 30 flickskolor och universitet för kvinnliga studenter de senaste tre månaderna.

– Vi har tillsatt en särskild kommitté för att utreda saken. Kommittén består av de bästa toxikologerna och professorerna, sa Irans hälso- och skolminister Bahram Eyollahi, under onsdagen.

Runt 900 flickor har de senaste tre månaderna blivit förgiftade vid flickskolor och universitet för kvinnor runt om i Iran. Det första fallet ska ha inträffat i november där studenter vid en musikskola blivit sjuka. Samma skola drabbades senare av en attack i december. Därefter följde flera rapporter om studenter som plötsligt insjuknat.

– På sociala medier sprids klipp på panik och kaos utanför skolorna vilket har lett till att folk skanderar mot regimen, säger SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia.

Myndigheterna: ”Det ska utredas”

Till en början avfärdade myndigheterna misstankarna som rykten men bekräftade senare att det handlar om medvetna attacker. Nu ska händelserna utredas för att klargöra vem som ligger bakom de befarade attackerna.

– Aktivister och regimkritiker menar att det här kan vara en hämnd för de protester som rasat i september, där kvinnor och unga kvinnor varit i främsta led, säger Gilda Hamidi Nia.  

Ökat antal avrättningar

Minst 94 personer har avrättats av myndigheterna i Iran i januari och februari, enligt en sammanställning av människorättsorganisationerna Amnesty International och Abdorrahman Boroumand Center. Det tyder på en markant ökning jämfört med samma period förra året, menar Amnesty. Enligt organisationen kan flera av dödsdomarna kopplas till de omfattande demonstrationerna som spritts som löpeld i landet förra året.

Se SVT:s reporter berätta mer om de misstänkta giftattackerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Iran

Mer i ämnet