Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har journalister och politiker gripits för misstanke om inblandning i giftattackerna mot skolflickor i Iran? Hör irankännaren i klippet.

Iranexperten om massgripandet: ”Staten känner sig väldigt pressad”

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 personer har gripits i Iran misstänkta för inblandning i giftattackerna som drabbat tusentals skolflickor i landet.

Enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi beror tilltaget på att regimen känner sig pressad.

– Det är ett sätt att visa att de faktiskt vet vad de gör, säger han.

De första larmen om misstänkta förgiftningar kom i november och därefter har över 5 000 elever drabbats av symptom som yrsel, illamående, huvudvärk och andningssvårigheter. Förra veckan genomfördes flera protester där demonstranter vädrade sitt missnöje mot regimens saktfärdiga agerande mot förgiftningarna.

Men nu har över 100 personer gripits misstänkta för inblandning i attackerna.

”Visa att de har kontroll”

Enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi, programchef på Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, är det svårt att sia om de exakta motiven till massgripandet, men klart är att regeringen känt sig pressad att sätta ner foten.

– Befolkningen och omvärlden har inget större förtroende för det iranska rättsväsendet, säger han.

– Det är ett sätt att visa att de faktiskt vet vad de gör. Om de som har gripits verkligen har med saken att göra och vilken typ av domstolsförfarande det kommer att bli, det återstår att se.

Irans inrikesdepartementet uppger i ett uttalande att några av de gripna ska ha haft ”fientliga motiv i syfte att skapa rädsla bland befolkningen och de studerande”.

Journalister och regimkritiker gripna

Redan förra veckan greps en rad personer. Samtidigt togs tre journalister och tre regimkritiker in till förhör efter att de ifrågasatt myndigheternas hantering av situationen, rapporterar The Guardian.

Rouzbeh Parsi anser att Iran försöker rikta misstankar mot en ”yttre fiende som försöker skapa osämja och kaos i landet”.

– Utifrån den märkliga logiken blir det logiskt att gripa de som rapporterar eller försöker göra egna undersökningar för att ta reda på vad som har hänt. Dels kanske de kommer att hitta saker som är obehagliga för staten och dels bidrar deras rapportering till att visa på hur handfallen staten har varit, säger han.

Larmen om de befarade giftattackerna, som främst riktats mot skolor för flickor och unga kvinnor, har kommit efter de landsomfattande protesterna som följt Mahsa Zhina Aminis död i september i fjol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.