Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia om varför den senaste propagandavideon från Iran var så speciell. Foto: SVT/TT/AFP

Efter protestvågen i Iran – allt fler sätt införs för att få kvinnor att lyda slöjtvånget

Publicerad

Sedan protesterna bröt ut i Iran i september har kvinnor allt oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, speciellt i större städer. Och när de tidigare hoten inte fungerar införs nu allt fler sätt att få kvinnor att lyda slöjtvånget.

– Om man får ett visst antal varningar kan man få sin bil beslagtagen, sina bankkort spärrade och till och med bli av med sitt jobb. För nu pressar man också verksamheter, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

I en propagandavideo som sänts i statlig tv visas hur kvinnor blir stoppade vid tunnelbanespärrarna i Teheran och kan passera först när de sätter på sig slöjan. Att man ens går ut och visar kvinnor utan slöja i en statlig video i Iran är anmärkningsvärt i sig påpekar Gilda Hamidi-Nia.

– Och det beror ju på att det är så många som har tagit av sig slöjan nu sen protesterna startade i höstas. Så nu försöker man titta på andra lösningar till att få kvinnor att lyda helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet