Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s utrikeschef Josep Borell säger att EU arbetar hårt med att få Johan Floderus frisläppt från fängelset i Iran. Foto: Jean-Francois Badias/TT

EU: Jobbar ”outtröttligt” för Johan Floderus

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att EU jobbar intensivt för att Johan Floderus ska friges från sin fångenskap i Iran.

– Vid varje diplomatiskt möte, på varje nivå, har vi lyft frågan. Outtröttligt, säger han.

Johan Floderus greps i april 2022, misstänkt för spioneri. Gripandet skedde kort efter en livstidsdom för iraniern Hamid Noury i Sverige och flera experter anser att Iran vill använda svensken som ett sätt att sätta tryck på Sverige för att få Noury överlämnad till Iran.

”Kommer inte ge upp”

Nu säger EU:s utrikeschef Josep Borell att EU arbetar hårt med att få Johan Floderus frisläppt.

Johan Floderus fängslad i Iran

– Jag vill verkligen understryka att jag personligen och hela mitt team på alla nivåer i tätt samarbete med svenska myndigheter och mannens familj har tryckt på för att Iran ska frige honom, säger han och tilläger att de inte kommer att ge upp innan han är fri.

– Vid varje diplomatiskt möte, på varje nivå, har vi lyft frågan. Outtröttligt.

Suttit fängslad i 500 dagar

Under måndagen spreds uppgifterna om att den svenske Johan Floderus gripits i Iran och nu suttit fängslad i 500 dagar. Svenska UD bekräftade uppgiften och senare uttalande sig även utrikesminister Tobias Billström (M) i frågan.

”Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet. Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart”, skrev han i ett uttalande till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenske EU-medarbetaren Johan Floderus, 33, har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet