Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Johan Floderus (t.v.) föräldrar Kerstin och Matts berättar om kampen för att få sin son frigiven. Foto: SVT/EU

Johan Floderus från Kungälv har suttit fängslad i över 575 dagar i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 april 2022 lyfte flyget från Iran – men Johan Floderus säte var tomt. EU-tjänstemannen sitter fängslad i det ökända Evin-fängelset. Nu ska ett åtal vara inlämnat och rättegången närmar sig.

– Jag bävar för domen, säger hans mamma Kerstin Floderus.

I en cell på tolv kvadratmeter sitter Johan Floderus tillsammans med fyra andra fångar. Ljuset är tänt dygnet runt och kontakten med omvärlden liten.

Inne i fängelset har 33-åringen firat två födelsedagar.

– Jag orkar inte tänka att det blir fler. Vi hoppas så att han är hemma till jul, säger pappa Matts Floderus.

Ljög om sonens situation

Hemma hos föräldrarna i Kungälv är ljuset tänt vid bilderna på deras yngste son Johan. Han har jobbat för EU-kommissionen i flera år och skulle precis börja ett nytt jobb med placering i Afghanistan. Men det var efter resan till Iran.

När han skulle resa hem greps han på flygplatsen i Teheran, anklagad för spioneri.

Försökte med tyst diplomati

Gripandet av Johan Floderus har skapat ett vakuum i livet för hela familjen. Till en början höll föräldrarna tyst om sonens situation.

– UD försökte med tyst diplomati och den hoppades vi på. Men att inte kunna berätta hur man mår för andra gjorde att vi blev folkskygga till slut, säger Kerstin Floderus som är lättad över att sanningen om Johan är ute.

Under förra veckan lämnades ett åtal in enligt föräldrarna, men de vet fortfarande inte vad han formellt är misstänkt för.

Startat kampanj

Det var inte första gången Johan Floderus besökte Iran. Han hade vid flera tillfällen rest tidigare till landet både i sitt jobb och privat.

Experter gör bedömningen att gripandet är en bricka i ett spel och att Iran hoppas få Floderus utväxlad mot Hamid Noury som dömts i Sverige för sin inblandning i avrättningarna på oppositionella i Iran på 1980-talet.

Nu har familjen tillsammans med vänner startat en kampanj för att sätta större tryck på Iran att frige honom.

– Vi försöker med alla medel vi kan för att den här mardrömmen ska ta slut.

UD bekräftar till SVT att de känner till uppgifterna om åtalet, men vill inte kommentera ytterligare.

Hör föräldrarna berätta mer i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.