Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stridsbåt 90H är i första hand avsedd för spaning och snabb transport av trupp och materiel. Men kan även sättas in vid strid i skärgårdsmiljö. Foto: SVT/Amanda Gustafsson

Följ med in i Försvarsmaktens stridsbåt under västsvenska övningen

Uppdaterad
Publicerad

I skärgården mellan Göteborg och Lysekil pågår slutövningen för årets värnpliktiga på Älvsborgs amfibieregemente. Att simulera ett skarpt läge är avgörande för att övningen ska ge resultat.

– Om vi aldrig skulle öva skulle vi inte vara redo för vår faktiska uppgift när den kommer, säger Jonatan Mattsson, stridsbåtschef från Stockholm, som utbildar de värnpliktiga.

Det är en av de största övningarna på drygt 20 år. 500 soldater på västkusten – samtidigt pågår kriget i Ukraina och frågan om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap är hetare än någonsin.

I övningen deltar både soldater från Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, och Stockholms amfibieregemente, Amf 1. Bland annat används Stridbåt 90H.

”H” i namnet betyder ”halv” och syftar på att en halv pluton, 18 man, i full stridsutrustning får plats i en Stridsbåt 90. Den är i första hand avsedd för spaning och snabb transport av trupp och materiel.

Följ med in i Stridsbåt 90H i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer