Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Herlitz, chef för Älvsborgs amfibieregemente, Amf4 i Göteborg, berättar varför övningen är viktig för västkusten. Foto: SVT/Amanda Gustafsson

Regementschefen på Amf 4 i Göteborg: Västkusten har en strategisk betydelse för hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs hamn är Skandinaviens största hamn. Varje år övar Försvarsmakten på att skydda den och andra hamnar längs västkusten.

– I år är det ju speciellt, mot bakgrunden av Rysslands anfall mot Ukraina. Så det sätter en särskild prägel på vikten av att vi genomför våra övningar, säger han.

Hör Fredrik Herlitz, överste och chef för Älvsborgs amfibieregemente, Amf4 i Göteborg, berätta om övningen i klippet.

Det är soldater från både Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, och Stockholms amfibieregemente, Amf 1, som övar tillsammans för ett eventuellt framtida angrepp. Bland annat innefattar övningen sjömålsstrid och markstrid i västkustmiljö.

– Att vi får genomföra vår övning i vår hemmaterräng och skydda inloppen till Göteborg och de andra hamnarna på västkusten är av central betydelse för hela landet, säger Fredrik Herlitz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer